Безветрието ще задържи мръсния въздух

Слънчево време и разкъсана облачност на студентския празник. След обяд от запад на изток ще започне да се заоблачава. А вечерта се очаква в най-западните райони на страната да превали дъжд, предаде NOVA. Температурите сутринта ще са между -1 и -7 градуса. В хода на деня те ще са в широки граници – от 3 градуса на северозапад до 10-11 на югозапад.

В планините облачността ще е разкъсана до обяд. Едва по-късно ще се сгъсти. Валежи ще има чак вечерта и през нощта. Вятърът ще е силен по откритите места със скорост до 40-50 километра в час.

Почти цялата следваща седмица се очертава снежна, макар че валежите ще са слаби. Не се очаква натрупване на значителна снежна покривка. В неделя срещу понеделник ще започнат валежи – отначало дъжд, по-късно дъждът ще преминава в сняг.

Температурите през почивните дни ще се колебаят между 5-6 градуса през деня. В Предбалкана ще е по-топло с температури до 10-12 градуса. Захлаждането от понеделник нататък ще е с градус-два. Към средата на седмицата минималните температури сутрин и вечер ще са около минус 2-минус 3 градуса.

Безветрието в петък и събота създава условия за натрупване на високи концентрации на фини прахови частици във въздуха над големите градове. Рано сутринта в петък силно замърсен беше въздухът само в Русе и Горна Оряховица – в 04:00 часа сутринта стойностите на концентрацията на фини прахови частици (PM10) в Русе беше около 85 микрограма на кубичен метър, а в Горна Оряховица – около 75. 24 часа по-късно към градовете с концентрация на прах над нормите вече са още Видин, Плевен, Шумен, Варна, София, Перник, Пловдив, Благоевград и Смолян. В столицата три от станциите – „Надежда”, „Хиподрума” и „Павлово” – отчитат концентрация на фини прахови частици два пъти над допустимата среднодневна норма.

Pin It