Безстопанствени животни застрашават живота на хора на пътя за Разлог

Дългогодишен е проблемът с безстопанствените животни, които обикалят около главния път за Банско и Разлог, съобщава БНТ. Става дума за десетки коне и крави, поне около 50.

Някои от тях са заградени с електропастири, други се движат свободно, но е факт, че животните често се озовават на пътя и изненадват нищо неподозиращите шофьори.

Миналата седмица имаше извънредна среща, на която се събраха Общината в Разлог, полицията и Областната дирекция по безопасност на храните. Вчера имаше и общинска сесия, на която темата беше продължена.

“Генералният проблем е с животните, които не са чипирани и свободно пуснатите, които не са регламентирани. Особено в този сезон, защото и животните имат биологични нужди. Самите животни отиват към пътя и ползват солта, с която фирмите осоляват пътищата”, каза кметът на Разлог Красимир Герчев.

След като бъдат заловени животните, се налагат глоби. В крайния случай, когато не бъдат установени собствениците, биват уведомени ОД БАБХ и може да се премине към евтаназиране.

Кметът обобщи, че другото, което ще предприеме, е стопаните, които ползват общински пасища, в клаузите в договора ще бъде описано, че при установяване на нарушение, те ще бъдат прекратени.

“Актовете, съставени на нарушители, са 35. Глобите са събрани, но трябва много превантивна работа”, добави кметът на Разлог.

Pin It