Безпричинна заря смути празника на Рилската света обител

Стотици миряни от цялата страна дойдоха в Рилския манастир за честването на Успение на Свети преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Денят започна с архиерейска света литургия, последвана от литийно шествие около черквата на Рилската света обител. В нея участваха монаси и свещеници от цяла България, които от вчера са в Рилския манастир. Бдението снощи бе помрачено от заря в близкия хотел, предава БНР.

В тази връзка игуменът на Рилския манастир – Адрианополският епископ Евлогий, заяви следното: „Снощи в 23,45 часа, когато целият народ в пълния храм бе притихнал и се молехме, от хотел „Рилец“ ни засипаха с фойерверки! По какъв повод не знаем – попитайте тях. Дали идваме с чувство на вина при небесния закрилник на българския народ св. Иван Рилски? Това трябва да бъдат попитани тези, които снощи смутиха празника на светата обител“.

Участващият в архиейрейската света литургия Неврокопски митрополит Серафим добави: „Св. Иван Рилски трябва да бъде молен целия български народ да се придържа към завета, който той ни е оставил – да живеем според светото Евангелие и да страним от онези груби езически обичаи, които ги имаме поради нашата грубост и нуждата ни от вразумление…“.

Pin It