Бараково oтбеляза 104 години от своето Освобождение

barakovo-104-godini-ot-osvobozhdenieto
На 5 октомври с.Бараково, читалище “Възраждане” с.Бараково съвместно с талантливите деца от ЦДГ “Радост” и ученици от СУ “Христо Ботев” гр.Кочериново, почетоха празника с кратка програма, посветена на Освобождението на Пиринска Македония. На тържеството под ръководството на читалищният секретар Лалка Иванова, присъстваха официални гости и жители на село.Бараково, сред които бяха Стойчо Стойчев, кмет на селото и гостите Атанас Стоянов, общинският лидер на ВМРО-БНД Георги Васев, Директорката на детската градина Диана Нешева, Директорката на СУ” Хр.Ботев” Надя Коюмджийска и зам. диектора Анна Миладинова, общинският съветник Даниела Миланова, Отец Светослав Кючуков и др.

На 5 октомври 1912 година, в 5 часа на разсъмване, над Рилското дере при село Бараково проехтяват първите 5 оръдейни залпа на трета бригада на 7 Рилска дивизия, командвана от генерал Георги Тодоров. 3100-те български воини от от лявата колона на бригадата са ръководени от генерал-майор Спас Георгиев. Те безпрепятствено преминават моста на река Рилска, която до този миг е очертавала границата между Турция и България. В 16 часа следобед, същия ден първият освободен град е Горна Джумая. Преобладаващото мюсюлманско население на града вече се е изнесло предвидливо с керваните каруци по пътя за Сяр и Солун през Кресненското дефиле, като преди това са продали набързо имотите си на комшиите християни. Българите посрещат своите синове и бащи в униформи в двора на църквата “Въведение на Пресвета Богородица”. За войниците няма време за празнуване, още същия ден бригадата потегля за Крупник – посоката е Сяр и Солун.

Същият ден средната колона на 7 Рилска освобождава Царево село, днешното Делчево в република Македония, после Берово и Кочани. На 14 октомври след като преодоляват в битка с турците Кресненския пролом нашата войска нанася ново поражение на турския Струмски корпус. Пътят към Сяр и Солун е открит. Тогава идва заповедта за спиране на настъплението от страна сръбския генерал Степанович, командващ 2 съюзна армия, под чието командване е 7 Рилска дивизия. Три дни по-късно, на 18 октомври заместник главнокомандващият българската армия генерал Савов отменя заповедта на сръбския си колега и заповядва на дивизията да настъпи към Солун. После се оказва, че това закъснение от 3 дни е фатално. На 22-23 октомври българите преодоляват Рупелския пролом, а на 27 вече се намират на 12 км от Солун при село Айватово. Но другите ни “съюзници”, гърците, вече са се договорили с коменданта на Солун Тахсин паша срещу 60 000 златни лири и завземат града под носа на нашите. Даже, осигуряват транспорт с кораби на няколко хилядната турска войска, която дни след това се включва в боевете срещу българите при Одрин. Въпреки, че към 7 Рилска дивизия се присъединява и Родопския отряд на генерал Ковачев, който заедно с четите на Христо Чернопеев, Яворов и Йонко Вапцаров освобождават Банско, Неврокоп и Кавала – закъснението от 3 дни коства на българската армия завземането на Солун. После Родопският отряд се насочва на изток и освобождава Ксанти и Гюмюрджина.

barakovo-104-godini-ot-osvobozhdenieto-dechitsa

barakovo-104-godini-ot-osvobozhdenieto-dechitsa-2

barakovo-pametnik-slava-na-geroite

kmet-barakovo