Банско Опера Фест събира под открито небе най-популярните звезди на българската опера

С блестяща постановка на „Севилският бръснар“ ще бъде открито третото издание на оперния фестивал в Банско (31 август – 1 септември 2012). Мащабната продукция събира на една сцена оперни звездни, които гастролират в различни краища на страната и света, сред които сопраното Илина Михайлова, солиста на Софийска опера Светозар Рангелов – бас, баритона Свилен Николов, акомпанира Държавна опера Пловдив. Втората вечер на фестивала ще е празнична и специална. В нея ще звучат едни от най-популярните оперни арии и дуети.

„Севилският бръснар“ е едно от най-жизнерадостните и привлекателни оперни произведения в цялата оперна литература. Музиката на Росини, написана с изумителна мелодичност, е пълна с огнен темперамент, блясък, остроумие, грация и поетичност. Ролята на Дон Базилио, дадена на басиста Светозар Рангелов, е една от най-често играните – над 50 пъти. Очарователната Илина Михайлова, която ще дебютира като Розина, главната героиня в „Севилският бръснар“, споделя, че за нея това е огромно предизвикателство, независимо от богатия й опит в други постановки. Солистът на Варненската опера Свилен Николов ще бъде Фигаро – бръснар и хирург.

Банско Опера Фест ще превърне центъра на планинското градче в незабравима феерия от звуци, картини и емоция, благодарение на приказните декори и прекрасните превъплъщения на оперните артисти.

Репертоарът на Гала вечерта (1 септември) е селектиран прецизно от творческия директор Георги Мокриев и Маестро Нико Исаков. Жителите и гостите на Банско ще се насладят на популярни оперни арии и дуети от Верди, Моцарт, Щраус, Пучини, Брамс и др.

Организаторите на Банско Опера Фест – Община Банско, Асоциацията на хотелиерите в Банско и Кемпински Хотел Гранд Арена Банско обявиха, че и тази година входът за фестивала е свободен.

Фестивалът се превръща в традиция и благодарение на това се отчита по-голяма посещаемост на чуждестранни туристи.

Pin It