Апостолов повежда любители планинари към връх Пирин

На днешния 6-ти септември българският трибагреник, флагът на община Симитли и знамето на Европейския съюз ще се развеят от връх Пирин. Група от общинска администрация Симитли, общински съветници и граждани поемат по пътечката в ранно утро този четвъртък.

Покоряването на връх Пирин в деня на Съединението се организира по инициатива на кметовете и кметските наместници на селцата, сгушени в прегръдките на Пирин- Сенокос, Мечкул, Ракитна и Брежани. Водач на групата е кметът на Сенокос, запаленият планинар Христо Димитров. Пътят към върха преминава през изключително живописни местности, през бора на Амфората, стъпката на Крали Марко, през алпийската част в Пирин сред мурите и клека… до едноименния връх, от където като на длан се вижда цялата симитлийска община.

Подобни инициативи за отбелязване на светлите дати от българската история се реализират не за първи път в община Симитли. От няколко години е традиция националният празник на България 3-ти март, например да се отбелязва с поднасяне на венец на паметника на връх Кръста на 1 100 м високо в Пирин планина, до където са достигнали руските войски по време на Освободителната война.

За желаещите жители на община Симитли да се присъединят към групата, сборният пункт е къщата за гости „Пирински кът” в село Сенокос в 7.00 сутринта в деня на Съединението.

Нужно е желание, минимум добра спортна екипировка, ако не специализирана планинска, сандвич и водичка в раницата. За всеки случай може и дъждобран.

Преходът продължава около три часа и половина, през което време се преодолява 1 000 метра разлика в надморската височина до 2 593-тият метър на връх Пирин.
Само преди месец по инициатива на кметския наместник на Сенокос и Мечкул бе маркирана пътеката до едноименния връх в Пирин планина.

Pin It