24 малки тунела на АМ „Струма“ вместо 1 голям

tunel_magistrala_30

Алтернативното трасе, по което може да премине магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, стигна до етап идеен проект. Преди няколко дни Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ е обявила процедура за избор на фирма, която да направи този проект. Офертите ще се подават до 4 май тази година, а времето за изработване е 5 месеца, т.е. проектът трябва да е готов най-рано през ноември, ако няма обжалване.

Идейният проект трябва да покаже как дефилето може да бъде пресечено, без да се прави голям 15-километров тунел, каквито бяха първоначалните намерения. Според заданието това може да стане чрез система от 25 моста и виадукти и 24 малки тунела, което ще бъде по-евтино за изграждане и поддръжка, отколкото един голям тунел. Авторите на идейния проект трябва да определят къде да са тези съоръжения и да изработят количествени сметки за разходите по строителството на участъка, пише „Труд“.

В момента се изготвя и екооценка на алтернативното преминаване, която трябва да е готова през октомври, съобщи неотдавна регионалният министър Лиляна Павлова. Двата документа ще послужат при избора на фирма, която да проектира и построи този участък от „Струма“.

Ако се избере този алтернативен вариант, предвидените за големия тунел средства ще бъдат изразходвани за „Хемус“ и за тунела под Шипка. Миналата година стана ясно, че годишната поддръжка на големия тунел ще струва около 50 млн. лв., което е половината от средствата за годишна поддръжка на всички пътища в България.

Pin It

One Comment - Write a Comment

  1. Много са смешни всички, “инженери”, да викнат чужди защото това вече е нелепо! От 10 години не могат да измислят вариант как да мине тая шибана магистрала, а този път е един от най-натоварените и с най-много загинали! Какъв беше проблема трасето да мине отгоре по билата с естакади?

Comments are closed.