8 516 127 лв. са предвидени за зимно поддържане на републиканските пътища в област Благоевград

8 516 127 лв. са предвидени за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа за сезон 2020/2021 на територията на област Благоевград. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в парламентарен отговор на въпрос относно готовността на държавата за снегопочистване на пътната инфраструктура в областта.

Всички подготвителни процедури, предхождащи реалното действие на терен и нормалното функциониране на пътната инфраструктура и съоръжения при зимни условия са изпълнени в срок и съобразно нормативните изисквания, посочи министър Аврамова. Има изготвен план за зимно поддържане, който е съгласуван с всички институции. Разработен е и план за действие при утежнени зимни условия. Представители на Областно пътно управление Благоевград ежедневно извършват обход по републиканската пътна мрежа и проверяват готовността на фирмата изпълнител, както и наличието на специализирана техника и материали по опорните пунктове.

Министър Аврамова предостави информация относно поддържането на път II-19 в участъка през прохода „Предела“, както и за път II-84 между Банско и Юндола заради голямото значение на тези пътни артерии за осигуряване на комуникация със зимните курорти.

По целия участък от път II-19 о.п. Симитли – Градево – о.п. Разлог – Банско – Добринище – Гоце Делчев – граница Република Гърция са разположени 4 опорни пункта, които са оборудвани с 34 машини и необходимото количество инертни материали. В района на км 37+000 между Разлог и Банско са поставени 200 м снегозащитни съоръжения за предпазване от навявания.

В добро технико-експлоатационно състояние е и участъкът от пътя Белово – Звъничево – Ветрен дол – Велинград – Юндола – Якоруда – о.п. Разлог. За осигуряване на нормалната проходимост са обособени 2 опорни пункта, които разполагат с 9 машини и инертни материали.

Във връзка с щетите от проливните дъждове по републиканската пътна мрежа в областта министър Аврамова съобщи, че мостът на р. Места, който бе разрушен заради преливането ѝ, се очаква да бъде възстановен до края на седмицата. Разчистен е и път II-19 при км 71+000, който бе затворен за движение поради започналите дестабилизационни процеси заради валежите.