64% от продаваните хранителни стоки у нас са внос

Plodove_zelenchuci_poskupvane

64 процента от хранителните стоки, които се продават у нас, са вносни. Не са български 84 на сто от месото и 78 процента от плодовете и зеленчуците, които купуваме. Това съобщи председателят на Съюз “Произведено в България” Лукан Луканов по време на дискусия “Вкуси България”, посветена на проблемите на българската хранителна индустрия, цитиран от БНР. Данните са на Българската стопанска камара от преди няколко години.

Днес ситуацията е още по трагична, посочиха експертите, и препоръчаха държавата да намери начин подобно на останалите европейски държави – без да нарушава еврорегламентите, да създаде условия за протекция и стимул на българското производство. Сред мерките са: активизация на българските митници, които да контролират вноса от трети страни и по-активна дейност на Агенцията по храните, която не трябва да проверява само българските производствени предприятия, а да влезе в търговската мрежа и да контролира качеството на вносните стоки.

В отговор министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че се създава Консултативен съвет по храните, в които ще бъдат поканени представители на министерствата на икономиката, на финансите и на здравеопазването. Целта е обединяване на експертизата за създаване на изцяло нов Закон за храните.

Това е крайно необходимо, защото, например, в България в момента се внася месо, което не може да се продаде на никой друг европейски пазар, акцентираха и представители на браншови организации.

Pin It