Празнуваме Гергьовден

На 6 май отбелязваме Гергьовден, един от най-големите български празници.Името Георги е най-често срещаното мъжко име в България, изпреварващо дори Ивановците.

Празникът предвещава пристигащото лято и е свързан с новата стопанска година – за това денят е изпълнен с много обичаи свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. “Всяка капка гергьовски дъждец жълтица носи” смята народа. Щом вали в деня на Свети Георги плодородна година ще е. Светията е почитан както от християни така и от мюсюлмани.

В иконите се изобразява на бял кон пронизващ с копие змей – за това се нарича и Свети Георги Победоносец. Според християнското му житие е бил славен военен стратег умрял заради вярата си от меча на император Максимилиан.

Българските легенди пък го представят като славен юнак, спасяващ девойка от ламята от долната земя. За това светията се свързва с храбростта на армията, която празнува на същия ден. Името Георги означава земеделец – гео (земя) и ерго (работя).

Може би един от най-характерните обичаи за Гергьовден е приготвянето на курбан от мъжко агне. На този празник се събира цялото семейство и на трапезата задължително присъства печеното агне и обредния гергьовски хляб. През деня на Гергьовден се извършват различни обичаи свързани със здравето. На този ден се заравя в земята и великденското червено яйце, за да е плодородна нивата.

Рано сутринта, най-ранобудният прибягва до поляната за коприва и с нея шибва всички у дома по ходилата – да не ги настига злото през годината. Младите жени и децата набират билки – гергьовче, здравец, коприва и чесън – все тревици против “лоши очи” и с тях свиват венци, същите с които ще окичат жертвеното агне, котлето на първото издоено животно и един венец за светеца.

Според едно българско предание Свети Георги е брат близнак на Свети Димитър и двамата са си раздели годината по братски – за свети Георги лятото, а за свети Димитър – зимата. И ако на Димитровден се разпускат работниците, то след Гергьовден се наемат новите – овчари, чираци, слуги и започва да кипи усилен труд.

Днес имен ден празнуват: Георги, Галя, Ганчо, Ганка, Гергана, Георгина, Генчо, Гиньо, Гоце, Гинка, Гео, Гюро, Гюрга, Гюргелена, Порица, Йорго.

Pin It