4 700 нови безработни са регистрирани само за ден

4 700 безработни са се регистрирали в бюрата по труда само за ден. Това съобщи социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет, предаде Нова тв.

“59 са заявленията до момента по програмата за бизнеса 60/40. Очакваме до края на тази седмица Европейската комисия (ЕК) да даде разрешения да започнем да извършваме плащания по програмата на получилите одобрение заявления”, съобщи още Сачева.

Тя посочи, че общият брой на всички болнични листове към днешна дата е 176 086. Издадените болнични за карантина са 5 282, а тези с указания за коронавирус – 2 702. От началото на тази седмица до днес на ден са издавани от 680 до 700 болнични.

„По отношение на личните асистенти, има заявления за оценка на потребностите в размер на 32 389 души, издадените направления към момента са 31 365, а действащите договори към момента са 24 133”, посочи министърът на труда.

Сачева коментира и социалните помощи, като посочи,че нарастването при тях все още е малко „Само с 2000 души. Към момента ние подпомагаме по Закона за семейните помощи 410 685 души. Месечни помощи за деца до завършване на средното образование се дават на 344 801, като общият размер на сумите, които варират на месец, са между 43 и 45 милиона лева. Към момента 23 000 души получават социални помощи в страната”, допълни тя.

„Данните за натиска на социалната система не са застрашаващи, а са динамични и се увеличават, затова сме поискали актуализация на държавния бюджет, за да можем да осигурим ликвидност и да се подготвим в случай на най-лош сценарий. Готвим се за най-лошото, но все пак очакваме най-доброто”, каза Сачева.

„45 милиона лева от оперативната програма са насочени към българските общини, за да могат да осигурят патронажна грижа, и всеки, който има нужда от храна и друга помощ, може да се обърне към съответната община. Всички общини са предоставили телефони, на които могат да бъдат направени такива заявки. Почти 45 000 души ще могат да бъдат обхванати от патронажната грижа”, допълни тя.

„Увеличихме и осигуряването на топъл обяд, който ще обхване почти 18 822-ма души, допълни социалният министър.

„Предстои също и предоставяне на индивидуални хранителни пакети. Имаме възможност още 40 000 души да бъдат обхванати от тази програма, съвместно с БЧК. Кризата има различни лица, различни измерения. Например, в много български общини, особено в по-големите градове, се появяват всички онези хора, които в обичайно време са невидими за нас – бездомни и просещи. Голяма част от тях заради това, че няма поток от хора по улиците няма кой да им дава пари и съответно не могат да извършват дейностите си, с които се прехранват. Ние мислим и за тези хора, като правим програма с БЧК, насочена към тях. Повечето такива хора нямат лични карти, затова сме помолили всяка община да ги идентифицира и да ни ги подаде, за да може да им раздадем хранителни продукти”, обясни Сачева.

„Изплащането на пенсиите ще започне от 7 април и ще е до дните след Великден, като в пощенските станции ще има съответните условия да има дистанция и график за раздаване на пенсиите”, поясни министърът.

Pin It