3D проект на водоснабдяването на Благоевград е най-новият експонат в Музея на водата в града

3D проект на водоснабдяването на Благоевград е най-новият експонат в Музея на водата в града. На него са показани водохващанията, с които се осигурява питейна вода за областния център, разказа за БТА инж. Росица Димитрова – управител на ВиК дружеството, което оперира на територията на почти цялата област. Върху релефна карта на града са показани високите части на Рила планина, откъдето се осигурява вода за Благоевград. “Това е изключително интересно не само за децата, които посещават музея, но и за възрастните, защото дава възможност да разберат колко е трудно доставянето на вода до нашите домове”, посочи инж. Димитрова.

Водохващанията за Благоевград са няколко, като най-високото е на 1800 метра надморска височина. Има водохващане и на надморска височина 1400 метра, както и по-ниски, на около 700-800 метра. Те са показани на проекта, като се следва пътят на водата през пречиствателната станция за питейна вода, до домовете и обратно до пречиствателната станция за отпадни води и после в река Струма.
Музеят на водата е най-големият по рода си в страната, разказаха хората, работещи там. В него има няколко големи зали, разделени тематично. На входа посреща талисманът на ВиК-Благоевград – Кранчо. “Той е съоръжение от водоснабдителната система, но е с атрактивен вид, за да забавлява нашите гости”, посочи Росица Димитрова.

Кранчо, освен че с радост се снима с посетителите, е оставил своите стъпки по пода на музея, така че гостите да не пропуснат нито една от залите, в които се разказва за водата и за достигането й до нашия дом.

Първата зала е предвидена за най-малките посетители. В нея има кътове за рисуване, а всяка творба, създадена от деца тук, се съхранява в самия музей. В залата има 3D макети на начина, по който водата достига до домовете и се връща обратно в природата, показан по лесен за разбиране дори от малки деца начин. В нея има и кът за игра, пъзели и образователни табла.
Стъпките на Кранчо водят в лаборатория, в която се изследват качествата на водата. Тук има стари везни и премети, които са присъствали в лабораторията на ВиК – Благоевград преди близо половин век. Освен епруветки, измервателни уреди и апаратура, в лабораторията има манекен, който показва как изглеждат лаборантите.

Третата зала, в която може да се види и новият 3D проект, с който разполага музеят, представлява водомерна работилница. “Запазили сме част от стендовете, с които едно време са правени изпитвания на годността на водомерите, това е около 1980 година. Към онзи момент това е била водомерната работилница към окръжното ВиК, така че сме запазили нещата в тяхната автентичност.”, разказа още инж. Росица Димитрова.

В останалите зали на музея са показани реални експонати от ВиК мрежата, дори запушени тръби и осветена шахта. Посветена е специална зала и на ролята на водата, изграждането на водоснабдяването и съответно решаването на кризисни ситуации, каквито са пожарите.
Музеят е създаден преди три години, по случай 60-годишнината на дружеството, но вече има своето утвърдено място, особено сред подрастващите. За всеки празник, посветен на водата, се организират образователни уроци с ученици в различна възраст. Предвижда се тук да се провеждат и изнесени уроци с ученици от Благоевград.
“Идеята на музея е хората да разберат с какво се занимаваме, защото това, което работим е свързано с експлоатация на подземната инфраструктура, по-скоро се вижда, когато станат авариите, затова искаме да покажем какво работим”, отбеляза управителят на ВиК – Благоевград. Музеят има и друга цел – да събуди интерес в деца, които в бъдеще да се насочат към тази професия. “Идват деца и ме питат дали бих ги взела на работа, когато пораснат, което много ме радва”, сподели още Росица Димитрова. Тя допълни, че е важно да се създават кадри в гимназиите и след това в техническите университети, защото има липса на такива в сектора. “Тук работят не само инженери, но и химици, икономисти, юристи, нашата дейност е разнородна”, разказа още Росица Димитрова.

Pin It