28 юли – Световен ден за борба с хепатита

svetoven_den_borba_hepatit

На 28 юли се отбелязва Световния ден за борба с хепатита. Целта е повече хора по света да се запознаят с коварната болест и да се насърчи профилактиката, диагностиката и лечението й. Датата не е случайна – 28 юли е рождения ден на нобеловият лауреат проф. Барух Самуел Блумберг – откривателя на вируса на хепатит B.

Световния ден за борба с хепатита се отбелязва с редица събития и прояви от 2008 г. насам. Вирусите на хепатит A, B, C, D и Е могат да предизвикат остра и хронична инфекция и възпаление на черния дроб, което може да доведе до цироза и рак на черния дроб. Тези вируси представляват основен глобален здравен риск за около 240 милиона души, които са хронично инфектирани с вируса на хепатит B и около 150 милиона души с хепатит C. Само в Европа заболелите от хепатит В и С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират. В България се предполага, че около 100 000 души са заразени с вируса, но по-голямата част от тях дори не знаят за състоянието си.

Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени. Насърчаване на превенцията, скрининг и контрол на вируса, по-широкото разпространяване на ваксини за хепатит, глобални координирани действия срещу болестта са само част от целите, които си поставя Световната здравна организация с отбелязването на този ден.

Pin It