Разлог празнува

Днес жителите на града отбелязват 100 година от Освобождението на Разлог от турско робство.

Тържествата по случай празника започнаха на площада „Преображение” с тържествено издигане на знамената на Република България, Европейския съюз и знамето на Община Разлог. Пред препълнения площад в небето полетяха 12 бели гълъби и 100 балони. Представителна военна рота и духов оркестър участваха в церемонията по полагане на венци и цветя в памет на загиналите за свободата на Разлог. Венци и цветя бяха положени пред паметника на Васил Левски в Разлог от Община Разлог, ОбС – Разлог, народния представител Любен Татарски, представители на институции, политически партии и сдружения, признателни граждани.

В църквата „Свето Благовещение” се отслужи тържествена света литургия, след която се проведе концерт на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният”.

По-рано през деня се проведе тържествено заседание на ОбС – Разлог, на което общинските съветници взеха решение Владислав Каназирев като първи кмет на Разлог след Освобождението да бъде провъзгласен посмъртно за почетен гражданин.

Внукът на първия кмет на града носещ неговото име и фамилия Владислав Каназирев получи от инж. Красимир Герчев почетен плакет. „Разлог е един забележителен град, чийто съвременен облик е поставен от първия кмет на Разлог Владислав Каназирев. Нашият град се крепи на силни духовни стълбове, той е огледало на хората, които живеят в него. За мен е чест и  удоволствие да поздравя наследниците на Владислав Каназирев. Посмъртното му провъзгласяване за почетен гражданин на Разлог е знак на признателност от широката общественост за цялостна му дейност.”, каза в своето слово пред ОбС – Разлог кметът Герчев.
Слово произнесоха и народния представител Любен Татарски и председателя на ОбС – Разлог д-р Мария Копанарова.

Празникът на Разлог продължава в 18:00 часа с концерт на местни изпълнители, дует „Червено и Черно” и Ансамбъл „Пирин”, който ще представят тематичен спектакъл „Освободителните борби на Македония”.

Снимки: Община Разлог

Pin It