1697 зрелостници от област Благоевград се явиха днес на втора задължителна матура

„1697 зрелостници се явиха днес на втората задължителна матура по избираем предмет. Имащите право и заявили желание за явяване на втори държавен зрелостен изпит в Благоевградска област са 1797 ученици. Има корекция поради факта, че 46 ученици в областта не са завършили успешно 12 клас и не са допуснати да се явят на зрелостния изпит. 54 зрелостници поради някаква причина не са се явили в изпитната зала. Тази цифра е доста по-малка от действителния брой на завършващите ученици, имайки предвид, че 787 ученици – преди всичко от професионалните училища, са заявили желание да се явят на държавен изпит за придобиване на степен за професионална квалификация. Те ще положат изпит на 5 юни и следващите определени изпитни дни, за да придобият средно специално образование.“ Tова заяви в интервю за Радио Благоевград началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов. Той посочи, не няма зрелостници, които не са се явили на матурата поради здравословни проблеми.

Държавният зрелостен изпит е стартирал най-късно – в 9:40 ч., в Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“ в град Гоце Делчев, поради факта, че учениците там са най-много и времето за размножаване на изпитните материали за първия модул е по-дълго.

Само един зрелостник от Благоевградска област в момента е в карантина и ще положи държавния зрелостен изпит в края на месец август, когато е втората изпитна сесия.

Pin It