141 години от първото Освобождение на Горна Джумая от турско робство

С ритуал по полагане на венци и цветя в Благоевград ще бъдат отбелязани 141 години от първото Освобождение на Горна Джумая. Церемонията ще се проведе днес от 11.00 часа пред паметника на майор Иван Орлински в двора на църквата „Въведение Богородично“.

Ритуалът е в знак на признателност към загиналите опълченци в Руско-турската освободителна война през 1877-1878г.

В началото на януари 1878 година, една малка част от отряда на генерал Гурко, състояща се от една дружина пехота, кавалерия и една батарея-артилерия, под командването на майор Иван Павлович Орлински се отправя по долината на река Струма.

По- късно, след Одринското примирие, град Джумая влиза в зоната, която трябва да бъде окупирана от руски войски. На 10 февруари 1878г. руското командване издава заповед градът да бъде превзет от руските войски, които се намират в непосредствена близост.

На следващия ден започват боевете в Рилското корито. Историческите сведения разказват как на 12 февруари 1878 г. руските войски влизат в град Горна Джумая, тържествено посрещнати от признателното българско население. Първи в града влиза един взвод кавалерия, за да разузнае действителното положение, след него пристига и аванагардът, предвождан от майор Иван Павлович Орлински.

Pin It