14 юни – Световен ден на доброволното кръводаряване

Световният ден на доброволното кръводаряване се отбелязва всяка година на 14 юни, с цел да се обърне внимание на това колко е важно да се дарява кръг и да се отдаде заслуженото на доброволните, безвъзмездни кръводарители, които спасяват човешки живот и подобряват здравето на мнозина. Датата е избрана, за да се почете рождения ден на носителя на Нобелова награда Карл Ландщайнер – откривателят на системата от кръвни групи „АВО”.
Всяка година милиони хора запазват живота си благодарение на преливането на кръв или отделни кръвни продукти – пострадали при катастрофи, бедствия и аварии; новородени и техните майки; пациенти, на които са им необходими медицински процедури и хирургически интервенции; хронично болни, чиито живот може да бъде поддържан само посредством редовно кръвопреливане.
И тази година се фокусираме върху стойността на дарената кръв за пациента не само като животоспасяващо средство, но и като помощ за хората да живеят по-дълго и по-пълноценно. Нека всички благодарим на кръводарителите за техните животоспасяващи дарения и да почерпим вдъхновение от тях и техния безкористен акт на милосърдие, за да започнем и самите ние да спасяваме живот и да подаряваме живот – дар, който всеки здрав човек на света може да подари и който е безценен за всички нуждаещи се.