128 нови милионера в България от началото на пандемията

Броят на банковите депозити на физически лица в България, в които се съхраняват над 1 млн. лв., се е увеличил с 128 за първите шест месеца от началото на пандемията от COVID-19. Така към края на септември той за първи път минава границата от 1000, показват отчетните данни на БНБ. Общият им брой е 1070, като сумата по тях възлиза на 2,64 млрд. лв. Това означава, че средно във всеки един от тези депозити се съхраняват по 2,48 млн. лв.

Въпреки пандемията и сериозния спад в икономическата активност и търговията се оказва, че от края на март до края на септември спестяванията на милионерите са се увеличили с повече от 290 млн. лв., което представлява ръст от 12% за периода.

Обратно – при депозитите на граждански лица на стойност между 1000 лв. и 10 000 лв. има спад. Само в последните три месеца тяхната обща сума се понижава с 75 млн. лв. до 9,9 млрд. лв.При най-богатите фирми увеличението също е значително, пише сп. “Мениджър”.

За първи път у нас има над 4000 фирмени сметки, по които се съхраняват над 1 млн. лв. Общата сума на тези депозити е 15,5 млрд. лв., което е с над 10% повече в сравнение с края на март. Средно на всяка сметка се падат по 3,82 млн. лв.

Като цяло въпреки ниските лихви и неблагоприятните условия общата сума на банковите депозити се увеличават стабилно. Домакинствата имат 58 млрд. лв., което е с над 2 млрд. лв. повече в сравнение с преди пандемията, а компаниите държат в банките общо 28,5 млрд. лв., като увеличението е с 3 млрд. лв. за периода.