Пускат 12 000 допълнителни билета за безплатно пътуване на младежи в Европа

Всички младежи в ЕС, навършили 18 години, ще могат до 11 декември 2018 г. да кандидатстват за безплатен билет, който им дава възможността да пътуват из Европа между 15 април и 31 октомври 2019 г. Първият кръг на DiscoverEU събра заедно хиляди млади хора, изграждайки по този начин истинска общност в цяла Европа. Участници, които никога не се бяха срещали преди, се свързаха чрез социалните медии и сформираха групи за пътуване от град до град или взаимно гостуване по домовете.

Комисар Тибор Наврачич, отговарящ за образованието, културата, младежта и спорта в ЕС, заяви: „Това лято около 15 000 18-годишни младежи имаха възможност да пътуват из целия ЕС. Те усетиха непосредствено какво е да бъдеш европеец. Получиха възможността да открият многообразието и културното богатство на Европа, както и да се срещнат с хора от всички краища на ЕС. Чухме многобройни прекрасни разкази от участниците и съм щастлив, че догодина можем да предложим този опит на повече млади хора!“

Кандидатите трябва да са навършили 18 години на 31 декември 2018 г. и да имат готовност да пътуват между 15 април и 31 октомври 2019 г. за максимален срок от 30 дни. Заинтересованите лица ще трябва да кандидатстват през Европейския младежки портал. Комисията за оценка ще оцени кандидатурите и ще подбере бенефициерите. Кандидатите ще бъдат уведомени за резултатите от подбора в средата на януари 2019 г.

Одобрените кандидати ще могат да пътуват самостоятелно или в група от най-много пет души. Като общо правило те ще пътуват с влак. За да може обаче да се гарантира широк достъп из целия континент, участниците могат да използват алтернативни видове транспорт, като например автобуси, фериботи или по изключение самолети. Това ще гарантира, че младите хора, които живеят в отдалечени райони или острови на ЕС, също ще имат възможност да участват.

Pin It