108 години от Освобождението на града и 155 години читалищна дейност отбелязаха в Гоце Делчев

108-та годишнина от Освобождението на град Гоце Делчев бе отбелязана тържествено с празнична програма, която тази година, заради усложнената епидемична обстановка бе редуцирана и премина при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. 

На паметния 18 октомври през 1912 година, идва краят на петвековното робство в тогавашния град Неврокоп. Преди 108 год., българските войници от прославения Родопски отряд на генерал Стилян Ковачев, рамо до рамо с доброволческите чети на Стоян Мълчанков, Иван Ботушанов, Стоян Филипов, Пейо Яворов и Македоно-Одринското опълчение, донесоха свободата на Неврокопския край.

В знак на почит и преклонение пред делото на всички, помогнали за освобождението бяха положени венци и цветя на: паметника на Пейо Яворов в Градския парк; паметната плоча на ген. Константин Жостов; паметната плоча на Стоян Мълчанков; паметника на ген. Стилян Ковачев; паметната плоча на Пейо Яворов на ул. „Търговска”; паметника на Христо Ботев; паметника на Гоце Делчев на площад „Гоце Делчев” и паметника на загиналите във войните. Заупокойна молитва и благодарствен молебен в храм „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Гоце Делчев, бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

В проявите се включиха кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, председателят на Общински съвет Гоце Делчев Димитър Балтаджиев, народният представител Богдан Боцев, представители на политически партии, институции и учебни заведения.
Програмата за празника на града завърши с концерт на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци, с който бе отбелязана и 155-та годишнина от създаването на Народно читалище “Просвета-1865” в град Гоце Делчев.

По повод празника на града са получени много поздравителни адреси: от общините Карлово, Монтана, Правец, Тополовград, Банско, Благоевград, Националното сдружение на общините в Република България, Сдружението на Югозападните общини, Сдружение “Толерантност”, председателя на БСП Корнелия Нинова.

Pin It