10 км. изчакващи автомобили на “Кулата”

Ситуацията на единствения граничен пункт, през който туристи могат да влязат в Гърция – “Кулата-Промахон”, и тази сутрин е напрегната. Очакванията за изключително засилен трафик на автомобили и тежкотоварни коли в началото на седмицата се оправдават. Колоната с чакащи е около 10 км и достига до отбивката до село Катунци на автомагистрала “Струма”, предава БНТ.

Полицейски патрули отбиват и групират автомобилите на различни места по автомагистрала “Струма”. Голяма част от пътуващите се опитват да стигнат до граничния пункт по пътя през околните села, но разположените там патрули ги връщат, за да се наредят в края на колоната и да изчакат реда си.

Тази сутрин на граничен пункт “Маказа” е спокойно, няма автомобилен трафик, след като вчера гръцките власти затвориха пункта за преминаване на туристи. Изключения ще се допускат за собственици на недвижими имоти в Гърция. За да влязат в страната през “Маказа”, те ще трябва да представят документ за собственост или нотариален акт. През граничните пунктове “Капитан Петко Войвода” и “Ивайловград” пък ще могат да преминават сезонните работници след представяне на трудов договор.

Затварянето на ГКПП “Маказа” провокира напрежение сред хотелиерите и представителите на туристическия бизнес в Северна Гърция. В протестни писма до правителството те поискаха граничният пункт да бъде отворен, за да не се спира автомобилният трафик от Румъния и България.