Зурни и гайди на Тъжа, Баня и Калофер огласиха симитлийска общинa

Зурни и гайди на Тъжа, Баня и Калофер огласиха симитлийска общинa. Групата „Старчешка булка” при НЧ „Борис Беров” на с.Тъжа, община Павел баня е с ръководител Николина Михалева. Броят на участниците в нея е 40 /21 мъже, 15 жени и 4 деца/. За разлика от всички околни села в района и в страната, денят на кукерите и сурвакарите в с.Тъжа се нарича „Старчешка булка”. Името кукери в селото е непознато. Главен герой в този празничен ден са старците /кукерите/ и персонажа на една старообредна сватба.

Групата е носител на редица отличия, както от Регионален, Национален и международен мащаб.
Златен, сребърен и бронзов медал от Международния фолклорен фестивал на маскарадните и карнавални игри в град Перник, Международно участие в град Птуй Югославия, град Стара Загора, Празника на приведените зетьове ”Зетрополе”, фестивал на хумора град Габрово, Международен фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове” град Раковвски, гр. Велико търново, Самоводене – празник на приведените зетьове, град Павел баня празник на ”Розата и минералната вода”.

Носител на първа награда в категорията „Фолклорни обичаи” на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – FАRR, Лауреат на „Черноморски събор” 2012г. и 2013 – златен медал и статуетка и редица отличия – за приемственост, принос за съхранение и поддържане на традиции и обичаи, за развитие на българските традиции и народни изкуства, осъществяване на приемственост между поколенията, носител на почетен знак на „Музикалните празници” EVRO FOLK 2012.

Кукерската група от град Калофер с ръководител Мирослав Докторов се състои от 35 участника /10 мъже, 10 жени и 15 деца/. Кукерите играят кукерско хоро с характерна стъпка с подскок в синхрон. Преди празника кукерската група обикаля с хлопки по улиците всяка вечер от седмицата преди Сирни заговезни. През последните години много атракционни са двата костюма на козли, който придружават групата навсякъде и обират всички овации.

През последните десетилетия групата участва активно в маскарадни игри в цялата страна. Също така има три участия в маскарадни фестивали във Франция. През 2016г. печели първо място на Маскарадните игри в град Ямбол, освен това е носител на много грамоти и призове. Най – възрастния участник е на 76 години и се казва Атанас Атанасов.

Pin It