Животоспасяващи лекарства отново изчезват от аптеките

Животоспасяващи лекарства продължават да изчезват от аптеките, сигнализират пациентски организации. Тежкоболни все още чакат с месеци за медикаментите си. Месец, след като здравните власти, МВР и прокуратурата разкриха схеми за незаконен износ на лекарства, проблемът с липсващите медикаменти остава на дневен ред, предаде Нова тв.

По сметки на пациентски организации 59% от внесените у нас лекарства от Европейския съюз след това се изнасят отново с цел по-висока печалба. Правозащитници представиха данни за фрапиращи разминавания между опаковките лекарства, които са изписани на пациентите и тези, за които Касата реално е платила.

Пациенти са изискали от различни институции данни за нужните и за реално платените лекарства. Оказало се, например, че от имуносупресор за трансплантирани пациенти за 9 месеца по протоколи са били предвидени общо 857 000 опаковки, а Касата е платила едва 6770. И обратното – при лекарство за епилепсия са били нужни 63 бройки, а разходите на касата са за 4000.

В отговор от Здравната каса обясняват, че сметките на пациентите били неверни и данните били обобщени некоректно. Според тях се сравнявали брой таблетки с брой опаковки. Правозащитниците обаче контрират – разминаване имало и в данните месец за месец. Правозащитниците настояват да се промени схемата с отстъпките на скъпи лекарства – производителите да дават по-ниска цена на Здравната каса, а не на дистрибуторите, както сега.

От Здравното министерство обявиха, че вече работят по изграждането на система за мониторинг, която да следи за недостига на лекарства. Идеята е при доказана липса на медикаменти в аптечната мрежа – здравните власти да ограничават паралелния износ. Пакетът мерки вече е в парламента и предстои да бъде гласуван.

Pin It