Жители на Благоевград събират подписи за промяна на трасето на АМ „Струма”

Жители на Благоевград събраха подписка за запазване на археологически разкопки в района. През тях обаче минава трасето на АМ „Струма”. По трасето на магистралата е открит цял град от IV век, в който има и църква. Впечатляващото според местните е и наличието на канализация.

Според хората разкопките могат да подпомогнат туризма в областта. Те са събрали около 700 подписа в защита на археологическите находки и искат трасето на магистралата да бъде преместено, за да могат да се запазят, съобщава БТВ.

„Вече има издадено разрешение за магистралата. На този обект в момента се извършват разкопки и всичко, което се открие като находки, ще бъде реставрирано и изложено в музеите”, коментира Ивета Колева от АПИ.

Според местните за този античен град се знае от 73 години насам, но въпреки това магистралата минава през същия терен.

„Трасето на магистралата е определено много отдавна. Това дали да се запазят на място тези ценности или да бъдат преместени е въпрос към Министерството на културата. На този етап е късно да се променя трасето на пътя”, категорична е Колева.

Местните хора са се обърнали към институции и посланици с надеждата, че ще успеят да спрат изграждането на магистралата през това трасе.

Pin It

One Comment - Write a Comment

  1. Късно е? А когато Андонов пожела да не минава магистралата орез игрищата му и я преместиха не беше късно? Логика!

Comments are closed.