Затягат контрола за безопасността при превозите на пътници

Министерството на транспорта затяга контрола за безопасността при превозите на пътници след тежкия инцидент на магистрала “Тракия”. Пред БНТ заместник-министър Ангел Попов обеща, че всички автобуси ще бъдат задължени да имат колани. Той обясни, че е настоявал за това още преди няколко месеца, но без резултат. По данни на сдружението на превозвачите около 80% от автобусите нямат фабрични колани и ще е много трудно да им бъдат поставени, а в рейсовете, в които има предпазни колани, те рядко се използват, защото никой не го контролира.

Оказва се, че само автобусите, произведени след 2007 година, имат фабрични колани, а това са едва 20 % лицензираните автобуси.

Превозвачите се контролират от главната дирекция на “Автомобилната инспекция”, оттам обаче най-често проверяват само за документи.

Майките на деца в ученическа възраст също споделят, че автобусите са без колани дори за детските и ученически екскурзии.

Едно от предложенията на транспортното министерство е отговорността за коланите по време на пътуването да е на шофьорите. И сега законът предвижда глоба за превозвача от 50 лв, за всеки пътник без колан, но санкции няма.

Pin It