Забраняват заведенията на децата с провинения

Деца до 18 години, които са били регистрирани в МВР или в Детска педагогическа стая, ще имат забрана да посещават заведения. В рамките на санкцията влизат кръчми, детски дискотеки, компютърни клубове и дори кафенета. Мярката е заложена в проектозакон за детската престъпност, който се очаква да се приеме още с формирането на новия парламент. Той е изготвен от голям експертен екип, в който дори влизат и зам.-правосъдни министри. Точката, която ще се добави, е като възпитателна и ограничителна мярка, пише „Монитор“.

В мотивите на мярката е допуснато, че в този тип обекти децата са изложени на риск от рецидивиране и средата може да ги подтикне към други престъпления. За спазването на мярката ще следят органите на МВР, които правят регулярни проверки в питейните заведения. Само за месец полицаите проверяват над 2600 заведения.

„Нашите дейности са в два аспекта. В превантивен аспект предприехме действия за стартирането на детските полицейски училища през ваканцията. Отпечатахме и в момента раздаваме брошури за вредата от употребата на алкохол и наркотици, които съвместно с колегите от Министерството на образованието и от местните комисии в съответните общини ще бъдат раздадени. Другата част е масови проверки в различните увеселителни заведения, където да инспектираме за деца без придружители, издирвани, както и малолетни лица, регистрирани в Детска педагогическа стая“, обясниха от ръководството на „Национална полиция“.

„Само за месец съставяме по близо 50 акта по Закона за закрила на детето за лица, които продават алкохол и тютюневи изделия на непълнолетни“, казаха от МВР. Над 100 пък са съставените актове за управители на заведения, които допускат присъствието на непълнолетни след 22 часа.

Друга предвидена мярка е да бъдат глобявани родителите, чиито деца извършват престъпления. Сумата все още не е уточнена, но тя ще бъде съобразена с месечния доход на смейството.

В момента действащото законодателство също изисква множество възпитателни мерки за децата, които извършват престъпления, но те рядко се прилагат. Затова авторите на проектозакона настояват в текстовете за по-строги изисквания при извършването на някакви противообществени прояви. Сред възпитателните мерки, които ще се прилагат, са задължаване на непълнолетните да се извинят на пострадалия, да участват в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията от поведението, забрана на децата да се срещат с определени лица от тяхното обкръжение, полагането на общественополезен труд и предупреждение за настаняване в интернат, което ще важи за 6 месеца и ще е подобно на условна присъда.

One Comment - Write a Comment

  1. Няма нужда от актове . Затваряне за един, за три или за шест месеца. Според броя непълнолетни в заведението. Това е по-силно от глобата. А ако не се научат- окончателно затваряне.

Comments are closed.