XIII-то издание на фестивала „Малешево пее и танцува“ ще се проведе от 21 до 23 октомври

Община Струмяни
Община Струмяни

Под нежните звуци на струнен оркестър за класическа музика в живописния мраморен град сред уникалните и причудливи форми на Арт център Илинденци, сред магнетичната природа на Пирин и Малешевска планина започна откриващата пресконференция по повод XIII Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ – Mикрево 2016 г.

На 21, 22 и 23 октомври 2016 г. на открита сцена в центъра на село Микрево ще избухне жарава от ритми, музика,танци и пъстрота. Красотата на автентичния фолклор ще заблести с особено ярка светлина, защото изкуството на музиката и танца е вечно и то пребъдва във вековете, създавайки мостове на братство, приятелство и надежда за по добър живот.

Фестивалът ще се проведе под патронажа на Министерството на културата и кмета на община Струмяни г-н Емил Илиев с партньорството на Арт Център Илинденци. Председателят на фондация „Арт център – Илинденци” г-н Иван Русев откри започващия творчески пленер с участието на Камен Старчев, Милчо Костадинов, Димитър Петрински, Димитър Петров и скулптура Иван Русев . Гостите присъстваха на откриването на нова част от галерийния комплекс на „Мраморния град на изкуствата” с керамични пластики на художника Атанас Гаджев, след което се насладиха и разгледаха и останалата част от галерийния лабиринт сред скулптурните каменни градежи, включително скулптурния обект на Иван Русев „60 милиона години – реката“.

Втората част от пресконференцията се състоя в „Глинените еко къщи под скалите“ в с. Илинденци, за създаването на което са използвани само еко материали – камък от района, глина, слама, дърво. Това е един нов туристически обект и уникален архитектурен шедьовър, с който всички ние се гордеем и който сме убедени, че ще се превърне в нова притегателна атракция, показваща красотата и гостоприемството на южния край.

Всички гости разгледаха прекрасна фото изложба, показваща магията на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува” през годините. Прекрасните изпълнения на самодейци от певческа група при НЧ „Климент Охридски“ в с. Илинденци и танцьорите от ансамбъл „Малешевци“ при НЧ „Братя Миладинови“- с. Микрево, потопиха всички в красотата на местния фолклор.

glineni_kushti_ilindenci mramoren_grad_ilindenci

Pin It