Викторина под надслов „Вече зная повече по български език и литература“ се проведе в Благоевград

В Читалнята на Детския отдел се проведе Викторина под надслов „Вече зная повече по български език и литература“ по случай Световния ден на книгата и авторското право и по проект „Мога да науча повече“. Целта на викторината е насърчаване развитието на грамотността сред децата и усвояване на нови знания по български език и литература.

Инициативата е посветена на тринадесетия Маратон на четенето, организиран от ББИА от 2 до 23 април 2018 г. По традиция провеждаме националната кампания в партньорство с Асоциация „Българска книга“ и тяхната инициатива „Походът на книгите“. Целта на мероприятието е да за да утвърдим отново библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи на общността.

Участници в тържеството бяха Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и ученици от ІІ клас на ІІ ОУ „Д. Благоев” с ръководител г-жа Дафинка Монева.

Библиотекар от отдела разказа на учениците за 23 април – Деня на книгата и авторското право.

Г-жа Монева зададе въпросите от викторината в няколко кръга. Първите въпроси бяха свързани с книгата и нейните елементи – заглавие, корици, илюстрации, страници и др.

Вторият кръг бе с въпроси в областта на детската литература –децата изтеглиха билети с текстове от детски книги и трябваше да познаят заглавието и автора на прочетения от тях текст.

Третият кръг бе граматика. Учениците отново изтеглиха билети. Задачата им този път бе за добавят прилагателни към картинките с предмети и животни. Викторината продължи с друга задача – по определени думи децата да съставят изречения и да отговорят коя дума каква част е – съществително, прилагателно, глагол.

Децата показаха добри знания и се представиха добре на викторината.


Pin It