В Благоевград отбелязаха 105 години от превземането на Одринската крепост

снимка: ВМРО

В Благоевград Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), водени от своя председател полковник о.з. Иван Петров, ВМРО-БНД и Военен клуб – Благоевград отбелязаха 13 март – датата, на която българската войска през 1913 година превзема Одринската крепост по време на Първата балканска война.

На гроба на подпоручик Александър Иванов в парк „Ловен дом“ заместник областният управител Иван Стоянов произнесе слово по повод днешния ден.

Датата 13 март 1913 година е трагична за считаната за непревземаема Одринска крепост. Тя е известна като един от най-здравите фортове в Югоизточна Европа с гарнизон, наброяващ 60 хиляди войници и офицери, 524 оръдия и 60 картечници. Нейните укрепления ограждали внушителна площ в размер на 250 кв. км. Строена от европейски специалисти, според военните експерти, можела да падне само след продължителна обсада в течение на няколко месеца и то единствено от най-елитната и модерна армия по това време в Европа – пруската.

Тогавашните специалисти залагали главите си, че крепостта е непревземаема с щурм. Но тъкмо по този начин – с щурм – решават да я превземат българските войски.

Pin It