Устойчиви ли са жилищните сгради в Благоевград при земетресения?

Благоевградска област е с най-висока сеизмична активност в страната, по данни на Българската академия на науките. Последното земетресение в района от 1904 година, 7.8 по Рихтер. Според строителни инженери сградният фонд в града е в добро състояние, като постройките отговарят на изискванията и могат да издържат на силни земни трусове, предава БНТ.

До края на 2025 година от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН трябва да изготвят карта на сеизмичния риск за различните области в страната. Тя ще подпомага институциите и общините да предприемат превантивни мерки и да актуализират плановете си за безопасност.

Според строителни инженери, в Благоевград има голямо разнообразие на сградите и начина на конструирането им.

„Много малко са сградите, които са паянтови в града, което е много добре. Останалите сгради не са напълно осигурени по сегашните норми, но имат масивност. Масивност, което им дава някаква сигурност при земетресения. Не при най- високата степен, но има дава сигурност”, заяви инж. Пламен Бегъмов.

Въпреки това обаче специалисти твърдят, че при новото строителство има много повече изисквания за сеизмична устойчивост, което ги прави и по- сигурни.

Често жилищните сгради стават опасни, когато се правят ремонти без те да са съгласувани със специалисти.

“Блъскане на стени, пробиване на отвори, особено в стари сгради, намалява носимоспособността на сградата на сеизмични въздействия. Особено на гъвкавите първи етажи, където се блъскат, за да правят магазини заведения на първите етажи”, каза още инж. Пламен Бегъмов.

Според строителни инженери панелните блокове са безопасни, стига връзките между тях да бъдат изправни. Почти невъзможно е обаче да бъдат проверени всички, тъй като свързващите елементи най- често се намират в мокрите помещения на жилищата.

Pin It

One Comment - Write a Comment

  1. Като гледам как наливат бетони през зимата при отрицателни температури !!!!!!!

Comments are closed.