Завишени стойности на уран и във водата на Велинград

Има завишени стойности на уран и във водата във Велинград. Все още няма официална информация какви са стойностите на отклоненията, съобщава БНР.

Кметът на Велинград обяви, че чакат протокола с резултатите и тогава ще излязат със становище. Завишените стойности за открити в резултатите от взетите проби на питейната вода.

Шефката на Регионалната здравна инспекция съгласуват информацията със здравното министерство. Очаква се официалната информация от инспекцията.

Преди ден от Върховната административна прокуратура разпоредиха главният здравен инспектор да провери качеството на питейната вода в цялата страна.

От прокуратурата настояват да се провери как се спазват нормативните изисквания, обезпечаващи безопасността на водата, предназначена за питейно-битови цели. Срокът на проверката е 22 май 2017 година.

До това разпореждане се стигна, след като се разбра, че повече от половин годината хасковлии са пили вода с уран, но властите са мълчали. Преди няколко дни бе съобщено, че е открит естествен уран във водата в Първомай, но вчера бе уточнено, че резултатите не са отчели наличие.