Уникалните кукерски облекла на Струмско, Брежани и Турия впечатляват не само в България, но и в чужбина

Поредните участници във фестивала в Симитли впечатлиха с уникалните си кукерски костюми не само в България, но и в чужбина. Кукерската група от с. Турия е с ръководител Христо Петров. Броят на участниците в нея е 36 /28 мъже, 5 жени и 3 деца/. В село Турия един от най-очакваните обичаи са кукерските игри.
Има и още една група от участници, които са с потъмнени със сажди лица и облечени в шарени дрипи.

Те носят със себе си колиба от дърво и сламен покрив, която накрая се запалва, а старците, в случая „доброто“, погват дрипавата тълпа. В ритуала взима участие и християнско семейство, празнуващо Заговезни с баница и „мятане“ на халва.

Кукерите от село Турия са носители на много награди и отличия на фестивали от цяла България – Перник, Ямбол, Симили, Елхово, Раковски, Широка лъка, Разлог, Симитли и редица други. Освен във фестивали на територията на нашата страна, те са взимали участие в Македония и вече три години във Франция.

Групата на кв.Струмско, гр.Благоевград, с ръководител Венцислав Лудачки се състои от 200 участници.
Сурвакарската група на кв. Струмско, гр. Благоевград е създадена от самото заселване на района от околните села. В миналото района е бил известен с провеждането на сурвакарските шествия в община Благоевград и региона. Днес шествията и карнавалите са проява на градска празничност от модерното време. Групата е една от най-многочислените. Наброява около 200 участника. Има множество участия в община Благоевград, град Разлог, град Симитли, Момин проход и международния фестивал на маскарадните игри в гр. Перник, където за 2011г. получава Златен медал за най-атрактивна група, за 2012 година присъдена награда Златната маска, за 2013 – сребърен медал за атрактивност от Югозападна България, за 2014 година – Първо мяасто за най-атрактивна група. През 2013 год. групата взема участие в кукерски фестивал “Кукерландия” гр. Ямбол, където спечели първо място.
На 05.01.2014 год. групата спечели наградата за най-добра композиция в Благоевград.

Уникалните и красиви кукерски облекла на групата бяха забелязани и харесани не само в България, но и в чужбина. През 2015г. кукерите от сурвакарската група бяха специално поканени от световноизвестната метъл група „Рамщайн” и взеха участие в заснемането на музикален клип към новия албум на групата. През лятото на 2015г. участваха в заснемането на сцена от игралния филм „Кебап Роял – приключенията на последния белгийски крал по балканските пътища, коопродукция на Холандия, Белгия и България. Кукерите заснеха рекламен клип на фирма „ФИКОСОТА” и участваха в снимките на увода към българския игрален филм „Козият рог”. Кукерската група от кв. Струмско гр. Благоевград представи пред жителите и гостите на община Симитли с „Посрещане на сурвакарите от чорбаджиите”, както и характерните типажи за областта – старци, кукери и други атрактивни роли от старото и новото време.

Кукерската група от с. Брежани, общ. Симитли с ръководител Благой Стефанов се състои от 160 участници (110 мъже, 20 жени и 30 деца). Групата е създадена през 1934г. в своята история е участвала на много международни фестивали на кукерски и маскарадни игри, от които има множество награди и грамоти.

Разнообразието от маски правят групата атрактивна и интересна. Същите са изработени от кози кожи, дървесен мъх и сълзика характерни за нашия край. В групата участват още старци, съвременни персонажи и актуални изпълнения на самите участници. Кукерите в с. Брежани носят наименованието бабугери. Обичаят, който ще представи групата е сватба.

Pin It