Tретият международен балетен фестивал „Банско 2017“ продължава и днес

Тази вечер, от 18:00 часа, в салона на НЧ „Никола Вапцаров“ – гр. Банско, прима балерината на Кремълския балет, Саори Коике (Жизел) и премиер солистът Егор Мотузов (Алберт) ще представят романтичния балет „Жизел“. Завладяващ спектакъл, част от програмата на Третия международен балетен фестивал „Банско 2017“, под егидата на градоначалника Георги Икономов.

Романтичната любов на Жизел и Алберт преодолява границата между живота и смъртта. Варненските балетни артисти пресъздават този вечен сюжет, под ръководството на асистент-хореографите Олеся Алдонина, Демид Зиков и репетитора на Болшой театър Сергей Антонов, с красота и изящество, присъщи на голямото балетно изкуство.

Идеята за балета „Жизел” идва от френския писател Теофил Готие, който предлага на Адолф Адам да напише музиката. В началото на 1841 година композиторът вече е готов, не закъснява и премиерата на 28 юни 1841 г. в Парижката опера. Успехът е толкова голям, че превръща веднъж завинаги „Жизел“ в апотеоз на романтичния балет. След Париж „Жизел” се играе в Лондон, Виена, Санкт Петербург, Милано, Ню Йорк, в цял свят, непрекъснато. . В историята на Варненската опера „Жизел” се поставя отново след една продължителна пауза от 39 години. Автори на първите две постановки от 1965 и 1976 г. са дългогодишните балетмайстори на оперния театър Стефан и Галина Йорданови.

Третата постановка от 2015 година е дело на з. а. на Русия Сергей Бобров, главен балетмайстор на Държавна опера Варна и артистичен директор на Държавния театър за опера и балет в Красноярск.
Фестивалът ще бъде закрит на 10 януари (вторник) със спектакъла „Дон Кихот“.