Станчинарски групи гониха злите сили в Петрич

snimka_stan4inari_2

Хиляди жители и гости на Петрич станаха зрители на най-колоритната и най-масова като участие годишна проява в общината – станчинарските игри. Осем станчинарски групи участваха тази година в традиционните първоянуарски игри. Във всяка една от групите има участници от 1 до над 70-годишна възраст и наброява средно по 150 – 200 души.

Три от групите, записани предварително /от двата ромски квартала на града/, бяха отстранени със заповед на кмета Димитър Бръчков заради вандалска проява, довела до материални щети на спортната зала „Арена”-Петрич в хода на турнир по футбол. Според решение на комисията по култура, спорт и туризъм към Общински съвет-Петрич всяка една от групите участници в игрите получава по 1 400 лв. субсидиране от общинския бюджет за организационна подготовка. Станчинарските групи представят русалийски танци, обичаи и обреди, различни персонажи и маски. Придвижват се с характерните за петричкия край зурни и тъпани. Всяка от групите задължително е пазена от поне десетина арапи. Класирането има чисто морално измерение, защото вече втора година не е обвързано с финансово стимулиране. Журито бе в състав от петима членове с председател доц. Петър Петров, преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски”, и членове: Мария Янева – хореограф; Тодор Лучков – художник; Димитър Яков – краевед; Мария Владимирова – представител на клуб „Творци от Петрич”.

Съгласно критериите в регламента журито подреди класирането както следва: първото място за цялостно представяне заслужи станчинарска група „Казармите” с ръководител Борислав Гущеров; второ място за станчинарска група „Шарон” с ръководител Никола Хаджиев; трето място за станчинарска група „Дълбошница” с ръководител Иван Яръмов. Журито присъди и шест индивидуални награди, както следва: за най-добра маска на група „Дълбошница” с ръководител Иван Яръмов; за най-добри персонажи група „Поляните” с ръководители Атанас Тодоров и Валери Коемджием; за най-добро представяне на русалийските игри група „Център” с ръководител Николай Василев; за най-добро представяне на обред – група „Дълбошница”, с ръководители Илия Органджиев и Христо Чолев.

Наградата за най-малък участник беше присъдена на Костадинка Бисеркова на 1 година, а за най-възрастен на Методи Георгиев на 76 години. Всички станчинарски групи получиха грамоти за участие в игрите, а класираните на първите три места и плакет от Община Петрич. Станчинарските игри преминаха при стройна организация за обезпечаване на обществения ред и сигурността на гражданите.

snimka_stan4inari_4 snimka_stan4inari_3 DCIM100GOPROGOPR0109.JPG snimka_stan4inari_1

snimka_stan4inari_8
снимки: Община Петрич
Pin It