Скъпите хотели в Гърция поемат новите такси за туристите

Новите такси за туристите, които влязоха в сила от началото на годината, ще бъдат поети от скъпите хотели в Гърция. Решението е взето с цел да бъде предотвратен отливът на клиенти, съобщава  в. “Български новини”.

Хотелиерите признават обаче, че рано или късно ще се наложи да компенсират тези загуби с корекция на тарифите за настаняване.  Същевременно по този начин поскъпването на услугите няма да бъде рязко и гостите на хотелите няма да го забележат. Предвижда се хотелите с 1 и 2 звезди да плащат по 50 евроцента на стая за нощ, 3-звездните – по 1,50 евро, 4-звездните – по 3 евро, а 5-звездните – по 4 евро на стая. Апартаментите за настаняване с една или две стаи ще се таксуват с 25 евроцента, тристайните – с 50 евроцента и четиристайните – с 1 евро.

Първоначално гръцките власти планираха данъкът да бъде събиран целогодишно, но след протести от страна на хотелиерите в страната Атина преразгледа решението си и ограничи срока на събирането на допълнителната курортна такса до периода на силния летен сезон – месеците юли и август. „Чрез „такса престой“ държавата цели да събере 84 милиона евро. Тя от своя страна обаче ще причини четирикратно по-големи загуби за икономиката“, посочват експертите.

В допълнение се казва, че това може да коства и работата на 6000 души, заети в туризма.

Pin It