С невероятен концерт-спектакъл бе закрито 13-то издание на „Малешево пее и тануцва”

снимка: Стоян Петков
снимка: Стоян Петков

За тринадесети пореден път Малешевска планина събра в едно изпълнители, ценители и изследователи на фолклорната и етнографската традиция на народите от различни страни. Много настроение, емоция и красива палитра от цветове, песни и танци ни подариха всички участници. Те отвориха сърцата ни за магията и очарованието на фолклора.

По време на трите фестивални дни на откритата сцена в с. Микрево свои изпълнения представиха повече от 3500 участници, от над 120 населени места в България, Македония, Сърбия, Турция, Гърция, Украйна, Молдова.

Изпълненията на участниците бяха оценявани от професионално жури. Председател на журито беше Акад. доц. Красимир Петров, а в състава му участваха: Доц.д-р Наталия Рашкова, г-жа Илиана Найденова, г-н Кирил Апостолов, г-н Петьо Кръстев и г-н Любомир Марянски. Акад. доц. Красимир Петров сподели, че е останал изключително очарован от фестивала и всички участници в него и избирането на лауреатите на тринадесетото издание на „Малешево пее и танцува” не е била никак лесна задача.
На тържествената церемония бяха раздадени наградите и статуетките на лауреатите на фолклорния фестивал, съобразно категорията и възрастовата група, в която попадат по регламент.

Заедно с наградите за песенно и танцово изпълнение в техните категории, бяха раздадени и награди за оригинална носия, награда за разказване и за цялостно представяне. Соня Ковачка към Център за личностно и творческо развитие – гр. Благоевград получи наградата на Радио Благоевград..

Тринадесетото издание на фестивала съвпадна с 80 – годишния юбилей на НЧ „БРАТЯ МИЛАДИНОВИ – 1936“ – с. Микрево. По този повод бе връчена още една награда, а именно „80 ГОДИНИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ БРАТЯ МИЛАДИНОВИ – 1936” , която спечели Народно читалище „Култура 1932” – гр. Кресна. Още едно доказателство, за огромните усилията, полагани от местните хора за опазването и съхраняването на народната традиция и гордия дух на Малешевието.

Специална награда: „ПРИНОС ЗА СЪХРАНЕНИЕ И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ТРАДИЦИИТЕ” получи хореографско студио „АЛВИ ФЕСТ” – гр. Одеса, Република Украйна с ръководител Александър Ромалийски. Наградата на Кмета на община Струмяни получи Културно уметничко дружество „ШУМАДИЯ” Влашка, община Младеновац, Република Сърбия. Голямата награда на фестивала: „МАЛЕШЕВО ПЕЕ И ТАНЦУВА” – Микрево 2016 получиха танцовите състави „НУФЪРУЛ” и „ИЗВОРАШ” от гр. Кахул, община Кахул, Република Молдова.