С красиви носии и костюми смаяха публиката на кукерския фестивал в Симитли

С красиви носии и костюми смаяха публиката на 15-ото юбилейно издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“.

Кукерска група „Братя Соколови” град Петрич с ръководител Симо Соколов се състои от 350 участници /200 мъже, 120 жени и 30 деца/.  Обичай русалийски игри – Чупене на пита, Булка младоженец, Баба и Дядо, Дявол,Пепелаш и Болен Здрав носи. Групата съществува от 2010г. Отличена е с многобройни първи места, групата също участва в международния фестивал в Разлог през 2017г. и парафира с първо място. Също така и през 2018г. е отличена с първо място в Петрич. Най – възрастния участник е на 50 години  и се казва Румен Методиев.

Кукерска група „Сокол”, общ. Карлово  с ръководител Анушка Керева се състои от 45 участници /15 мъже, 18 жени и 12 деца/. Участвали са в много фестивали и събори, на които са се представяли много добре, за което говорят и многото награди , грамоти и парични награди. За доброто представяне на фолклорния фестивал Евро- фолк групат получава и три медала и многократни покани за участия и заснемане на изпълненията с цел рекламирането и в международни фестивали. Носиите, с които са облечени предизвикват голям интерес сред зрителите.

Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите” се провежда за петнадесета година, под патронажа на кмета на общината Апостол Апостолов, който е и основен инициатор за създаването на маскарадните игри и утвърждаването на фестивала през годините. Днес 33 групи и над 5000 участници ще се представят в целия си блясък пред хилядите гости и приятели на Симитли.

Pin It