Родолюбци от Добри лаки реставрират 100-годишна църква и възраждат селото

100 години от освещаването на храм ” Св. Троица” в Добри лаки и обичта към високопланинското село на община Струмяни обедини родолюбци и жители на селото, за да отпразнуват подобаващо големия юбилей.

Това е и първопричината да се създаде сдружение „Св. Троица Добри лаки”, което си поставя изключително амбициозна програма: реставриране и съхраняване на духовния храм с уникалната камбанария и възраждането на Добри лаки. Сдружението се представлява от Йордан Петков, Димитър Кюркчиев, Иван Димитров и е отворено за всички, родени и свързани със селото.

Родолюбците от Добри лаки срещнаха изключителната подкрепа на ръководството на общината в лицето на кмета Емил Илиев, който прие радушно създаването на сдружението и неговите цели.

„ Приветствам вашите идеи и общината ще ви съдейства в организацията на празничните прояви, логистиката, ще подпомогнем ремонтните дейности на камбанарията и привеждането на селото в добър вид.. От ваша страна – ще се радвам да ни съдействате да се почисти селото и пространството около църквата , да се засадят цветя. Моят род е свързан с Добри лаки, но за да върнем славата на селото, ще трябва много да направим и приобщим колкото се може повече хора. „ – каза кметът Емил Илиев.

Сдружението отпочна активна дарителска кампания за реставрацията на камбанарията на храма и във връзка с големия празник, набелязани са дейностите, които точка по точка ще извършат заедно с населението на Добри лаки.”Имаме не повече от петдесетина дни до празника, който ще организираме на 23 юни. – сподели Йордан Петков, председател на сдружението и председател на Общинския съюз на КТК Подкрепа Сандански. – Има вече набрани средства , но не са достатъчно, продължаваме да набираме средства като банковата сметка на сдружението е качена във фейсбук страницата на селото, създадена наскоро. Очакваме над 1000 души, подготвяме селото, площада, а хората са щастливи и очакваме безценната им подкрепа.”

„С празника няма да свърши възраждането на Добри лаки. – категоричен е Йордан Кюркчиев. – Природата и хората, чистият въздух и традициите, перспективите на новия граничен пункт при Клепало са изключителна възможност, която ние, родените и израснали в това вълшебно място, не трябва да пропускаме.”

Pin It