Започва проверка в концесията на Национален парк „Пирин”

Върховна касационна прокуратура започва проверка на предоставена концесия в Национален парк „Пирин” по сигнал на ПП „Зелените”. На 26.02.2018 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Политическа партия „Зелените“, в който са изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на договор за отдаване на концесия на територия в Национален парк „Пирин”.

Иска се извършване на проверка за действителния собственик на концесионера „Юлен“ АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там.

Поставят се и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащо извън зоната на територията по договор, като и относно свързаност между „Юлен” АД и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършване на лична проверка от прокурор от Върховна касационна прокуратура предвид съдържащите се в сигнала данни за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт.

Проверката ще бъде извършена в двумесечен срок.

Pin It

2 Comments - Write a Comment

  1. Виктория · Edit

    И какво излезе в крайна сметка зелените си се оказаха просото обикновени рекетьори. Като не искат от Юлен да им плащат, за да си мълчат почват да драскат сигнали и доноси. За мен държавата няма работа да се намесва тук, особено след като само преди 1-2 години Сметната палата проверява концесионера.

Comments are closed.