Президентът ще бъде патрон на честването на 140 години от Кресненско-Разложкото възстание в Кресна

В писмо от кабинета на Президента на Република България с дата 9.11.2017 г. до кмета на община Кресна, г-н Николай Гергиев, Началникът на кабинета на Президента, г-н Иво Христов, го уведомява, че за Президента на Република България, г-н Румен Радев, “е чест да поеме патронажа на честванията, посветени на 140 години от Кресненско-Разложкото въстание.”

“Опазването на българската история и националната ни памет са наш дълг, а героите, борили се за свободата и обединението на България, заслужават дълбоката ни почит. Ето защо вярвам, че тази значима годишнина ще бъде отбелязана подобаващо”, завършва писмото на държавния глава.

За първи път в историята на община Кресна Президент на Република България се ангажира лично с патронажа на честванията на годишнината от въстанието. Това е историческа възможност през 2018 г. да се обърне погледът на нацията върху малката община и нейните жители, които ревниво пазят и предават в поколенията спомена за героичните събития от октомври-ноември 1878 г., a Кресненско-Разложката епопея да намери своето достойно място в националната памет, редом с Априлското въстание.

Pin It