Десетки се събраха в зала „22 септември” за премиерата на документалния филм „Още ли бродиш Делчев Войвода”

premiera_film_oshte_li_brodish_delchev_voivoda4Десетки души се събраха в зала „22 септември” за премиерата на докуметалния филм „Още ли бродиш Делчев Войвода” в Благоевград. Събитието, което се проведе на 4 октомври, в 20:00 часа бе част от програмата за отбелязване на 101 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. На него присъстваха кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, авторът на филма Валери Яков, проф. Андрей Пантев, проф. Михаил Неделчев, общински съветници, историци, преподаватели и общественици.

В обръщението си към гостите на премиерата, кметът изтъкна, че „да си българин, освен национална принадлежност означава отговорност и дълг към съхранение на българския дух и ценности”. Д-р Камбитов обяви, че една от целите пред общината е в Благоевград да се построи Национален исторически музей на Македоно-Одринското движение. В знак на признателност за усърдния труд и съхранение на българската история и добродетели, кметът връчи почетни грамоти на проф. Пантев и проф. Неделчев.

В духа на вечерта, прозвучаха традиционни фолклорни напеви, посветени на живота и делото на Гоце Делчев. Те бяха изпълнени от представителен състав на ансамбъл „Пирин”. Автори на лентата, посветена на живота и делото Гоце Делчев са Красимир Кушев и Валери Яков. Оператор на филма, който е продукция на Регионален телевизионен център-Благоевград е Любен Панков.

premiera_film_oshte_li_brodish_delchev_voivoda2 premiera_film_oshte_li_brodish_delchev_voivoda6premiera_film_oshte_li_brodish_delchev_voivoda7 premiera_film_oshte_li_brodish_delchev_voivoda3