Полицаите готвят протести по границите

В първия ден от масовите пътувания в чужбина за Коледа – 22 декември, полицаите ще излязат на протест по граничните пунктове с Гърция, Македония и Румъния. Той ще е поредният с искане за по-високи заплати и ще е на професионалния празник на граничната полиция, съобщава в. “Сега”. Още през лятото синдикатите обещаха, че ще организират протест на всеки празничен за системата ден.

Работата на граничните пунктове няма да спира, тъй като служителите на МВР нямат право да протестират, докато са на работа, обясниха от синдикатите. Почиващите в тези дни обаче ще застанат пред самите ГКПП-та и това може да предизвика голямо забавяне на трафика. Няма информация колко дълго ще трае протестът. Той ще бъде подкрепен и от служители от други дирекции. Синдикатите обещаха, че ще протестират и по време на европредседателството, което започва през януари.

Преди дни стана ясно, че вътрешният министър Валентин Радев е подписал заповед за раздаване на коледни бонуси от по 480 лв. От МВР твърдят, че такива не са плащани от 10 години. Това обаче няма да спре исканията за по-високи заплати. Синдикатите настояват те да се увеличат с 15% със задна дата от 1 юли.

И вчера Радев заяви, че това няма как да се случи. Той обясни, че за някои щяло да има по 15% увеличение, но не каза повече подробности. За догодина в бюджета на МВР за предвидени 55 млн. лв. повече за заплати. Според синдикатите тази сума е крайно недостатъчна.

Pin It