Педиатри настояват за такса посещение

Педиатри в България са категорични, че е необходимо въвеждането на потребителска такса за преглед на дете. Детските лекари отдавна поставят въпроса, но засега промяна няма. Специалисти смятат, че не е справедливо педиатричните практики у нас да са лишени от потребителска такса. Затова лекарите предлагат сумата, която ще заплаща от родителите, да е символична, а разликата да се доплаща от държавата, предава БНТ.

Педиатри с дългогодишен опит и много пациенти в своята практика от Русе и Варна са категорични, че са ощетени от държавата. Когато отиваме при личния си лекар дължим потребителска такса от 2 лева и 90 стотинки.

Според педиатрите заболеваемостта на децата нараства заради липсата на спорт, закаляване, на слабата профилактика. Ако тази тенденция продължи, опашките пред детските кабинети ще станат още по-големи. Категорични са, че здравеопазването у нас е насочено към лечение, а не към профилактика и по здравна каса профилактичните прегледи дават твърде малко.

Препоръчват да се отделят повече пари от бюджета на НЗОК за тази цел.

Pin It

One Comment - Write a Comment

  1. Добре аз съм съгласна, но след като ще има такса нека и лекарите да бъдат лекари. А не пласьори на лекарства. Нека дават адекватно лечение на децата ни, а не да са опитни зайчета. Защото наскоро бяхме болни и в Рубидент всеки ден ходехме и всеки ден различен доктор казва различни диагнози и изписва различни медикаменти. Извинете д-р А. Бекярова ми изпусна детето и аз трабеа да и давам такса за това, че не го чула че дишането му не е било чисто. А подяволите нека Господ да ги накаже. Искат пари само да взимат ами хайде държаво ти взимай дипломирани лекари само с отличен. Срамота с 3- ки завършили и ще ни убиват.

Comments are closed.