Отпада лимитът за финансиране на ин витро процедурите

Държавата прие безлимитно финансиране на необходимия брой инвитро процедури. Това стана ясно на заседание на Министерски съвет, съобщи bTV. Колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно и щади съответно и жените, посочи премиерът Бойко Борисов след заседанието.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че технологично това, което са приели, е изменение в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с което на практика се осигурява ресурс толкова, колкото е необходим. “Няма номинално фиксирана сума”, посочи министърът. По думите му това е била политика, залегнала още в предизборната кампания, лансирана като приоритет. С фондация “Искам бебе” от години работим заедно и по създаването на фонда за инвитро и по разширяването на нормативната база, свързана с осигуряване на държавната помощ за родителите, които не могат да заченат по естествен път, каза Горанов.

За миналата година са осигурени 12 млн.лв. за политики в областта на асистираната репродукция. За тази година числото е същото, но с промените в постановлението се гарантира толкова ресурс, колкото медицинската целесъобразност и нуждите на пациентите изискват, обясни министър Горанов и допълни, че в бюджета за 2018 г. постановката ще бъде същата.

Д-р Георги Стаменов, изтъкнат специалист в ин витро оплождането, посочи, че фондът за асистирана реродукция ще може да реимбурсира замразяване на яйцеклетки и ембриони на хората с онкологични заболявания. Онкологията напредна много и има възможност за излекуване на тези хора, които след заболяването губят репродуктивните си възможности, отбеляза специалистът.