Община Кюстендил пред запор заради дългове към фирми

Длъжник по неволя, но в конкретния случай става въпрос за цяла община. Сметките на Община Кюстендил могат да бъдат запорирани, заради дългове към фирми. Оказва се, че градът е осъден да плати на строителни фирми около 500 000 лева. Кметът обаче твърди, че е не е поръчвал дейностите, за които му искат парите. Вчера той се обърна към институциите за помощ.

Годината е 2009-а. две строителни фирми се налага да направят ремонт на път в общината заради възникнало наводнение. Кметът обаче твърди, че не искал услугите им.

„След наводнението през 2009 година, имаше незабавна реакция от страна на държавата. Комисията по бедствия и аварии осигурява средства, възлага целия контрол на областния управител. Той с писмо до нас посочи фирмите, които трябва да бъдат изпълнители. В договора изрично сме посочили клаузи, че всичко надработено е за сметка на изпълнителя. Едва 8 месеца след приключване на дейностите, фирмите започват да претендират за дейности по конкретен участък, които са надработили. Дотогава не сме имали никаква комуникация с фирмите. Никой не ни е уведомил, че ще се правят допълнителни дейности”, заяви по Нова телевизия кметът на Кюстендил Петър Паунов.

„Чака ни тежка зима и ако ни запорират сметките с половин милион лева, за нас ще бъде изключително трудно. Но няма как нашите съграждани да заплащат пари за неща, които ние не сме поръчвали”, категоричен е кметът Паунов.

Pin It