Нов метод за контрол на качеството на бирата у нас

Нова разработка ще следи по-стриктно качеството на бирата. Става въпрос за специален цифров подпис на опаковката на пивото, съставен от уникални цифри за всяка марка българска бира, съобщава БНТ. Те ще бъдат зададени от самите производители. Новаторското предложение подготвят съвместно Центърът по биология на храните към СУ “Св. Климент Охридски” и Иститута по криобиология и хранителни технологии. Подкрепени от Съюза на пивоварите в България.

“Могат да се идентифицират всякакви вещества, дори до там се стига, че може да се определи местоположението на дадена фабрика, да се идентифицират отделните сортове ечемик, хмел, да се диференцират и идентифицират отделните щамове пивни дрожди”, обяснява доц. Силвия Милева, зам. директор на Института по криобиология и хранителни технологии.

Ако цифровият подпис бъде въведен, с него ще може да се засече всяко отклонение от качеството на бирата. Проверката ще става с помощта на ядрено-магнитен резонанс на изпратените от производителите проби за анализ на качеството на съответната марка бира. За да бъде въведен този метод, обаче, са нужни още проучвания.

Досега използването на ядрено-магнитен резонанс за създаване на цифров стандарт на хранителни продукти се използва за вино и пчелен мед. Ако методът бъде одобрен и въведен и за българската бира, тя ще стане първата с цифров подпис в Европа, твърдят специалистите.

Pin It