Недостиг на 300 000 IT специалисти в Европа

Недостиг от 300 000 IT специалисти в Европа, Очакванията са до 2020 година числото да се увеличи до 500 000. Това отчете еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел, предаде БНТ.

Затова у нас около 250 ученици в девети клас от цялата страна ще се обучават в рамките на следващите 3 години, за да положат основите в своите знания по програмиране. Курсовете ще бъдат през почивните дни и ваканциите и ще се провеждат в 5 професионални гимназии и 4 университета в страната. След края на обучението от 900 часа учениците ще полагат изпит, за да получат професионална квалификация приложен програмист. От Министерството на образованието 300 хиляди лева за стартирането на проекта.

“Предвиждаме още следващата година да увеличим обхвата на програмата. Вбъдеще ще имаме все по-голяма нужда от софтуерни специалисти – това го казва софтуерния бранш. Това е една от индустриите, в която имаме най-висока добавена стойност, в която най-много млади хора остават и работят в България”, коментира Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

“След 2020 г. над 90 % от работните места ще изискват от основни цифрови умения, а в момента само 37 % от активната работна силна на Европа ги притежава. това е едно невероятно предизвикателство. Заедно всички можем да направим така че да се справим с него”, каза Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество.

Pin It