Медицински сестри от Благоевград искат увеличение на заплатите

Медицинските сестри от Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград искат увеличение на заплатите. Те настояват да подпишат колективен трудов договор с ръководството на лечебното заведение, съобщава БНТ. Директорът му обаче е скептичен към исканото увеличение, защото болницата има дълг към държавата за близо 4 милиона лева.

В началото на годината заплатите на медицинските сестри са били увеличени с около 50 лв. В момента възнагражденията са около 570 лв., а на национално ниво подписаният браншови договор регламентира средната заплата да е 750 лв. Затова от КНСБ в Благоевград предлагат поетапно увеличение на възнагражденията.

„В рамките на следващите 6 месеца да има още едно увеличение, след което в началото на 2018 да имаме увеличение, с което да се доближим максимално до тази цифра”, заяви Емануил Манолов от КНСБ- Благоевград. От ръководството на болницата казаха, че трудно може да се стигне до увеличение на заплатите, тъй като финансовото състояние на лечебното заведение не е добро. Натрупаните задължения са около 4 млн. лв., основно към доставчици на медикаменти.

„Изцяло заплатите ни зависят от това, което сме заработили и какви приходи имаме. И в никакъв случай няма как някой да определи заплата, при положение, че това е търговско дружество, самото то определя нещата”, заяви д-р Огнян Митев, дир. МБАЛ- Благоевград:.

В болницата работят около 250 медицински сестри, които предимно са в пенсионна възраст. От ръководството на здравното заведение признаха, че трудно намират кадри.

One Comment - Write a Comment

  1. Родилното им е под всякаква критика.
    Още нямат опция за присъствието на бащата по време на раждане.
    Затова и нямат родилки. Ние родихме в друга болница. Също и свиждането. не може ти по време на престоя на родилката, да не можеш да и влизаш в стаята. Все пак ти е родила бебенце и е нормално да ги видиш и поседиш в стаята им.
    Това нещо го няма в тяхното отделение. Да се замислят, защото мисленето им е от 89 годи на миналия век.

Comments are closed.