Марешки: Влизането държавата в сделката за ЧЕЗ беше за източване на пари

Идеята държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ беше опит да се източат още 100-тина милиона. Това коментира по bTV лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.

Решението за влизане в сделката беше безумно, посочи той.

„Според нас някой се опитва да избяга по терлици от инвестицията си в България и на гърба на държавата, чрез инспириране на такива напрежения, се опитва да вдигне цената – каза Марешки. – Няма кой нормален инвеститор да плати повече от 200 – 250 млн. Единственият, който може да ги плати, сме пак ние, данъкоплатците, през държавата“.

По думите му натискът е бил уж държавата да е спасител, а всъщност да се източат „още 100-тина милиона“. Замесените са „бизнесмени или мениджъри и от ЧЕЗ и български лобита, които имат възможността да разиграят този сценарий“, посочи Марешки.

На въпрос дали „Воля“ подкрепя закона за горивата, внесен от Емил Димитров, той отговори: „Няма как да подкрепим този закон. За нас приоритет е премахването на картела и сме дали дума на българския народ и ще се борим докрай. Този закон е абсолютно вреден за държавата и абсолютно вреден за всички – той помага само да се монополизира браншът от определени групи“.

Попитан дали се очаква повишаване на цените на горивата преди летния сезон, гостът посочи: „Не вярвам, че ще си позволят да направят нещо такова, защото ние вече сме осветлили проблема, показа се, че той съществува и не мисля, че някой ще си позволи вече толкова брутално да направи – да отидат цените към 2,60 – 2,70 лв.“.

Pin It