Драматичен театър

 ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР “НИКОЛА ВАПЦАРОВ” – БЛАГОЕВГРАД

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР “НИКОЛА ВАПЦАРОВ” – БЛАГОЕВГРАД е репертоарен театър. Създаден е през 1919 година, като градски театър, базиран в сградата на читалище “Съгласие”.Статут на държавен институт с постоянна актьорска трупа, щатни режисьори, сценографи и драматург получава през 1948 година. Собствената му сграда е построена през 1967 година по проект на архитект Витомир Габровски.

В Благоевградския театър са работили почти всички значими български режисьори. Много от известните актьорски имена в столичните театри са започнали творческия си път от благоевградска сцена. Постоянната творческа трупа на театъра се състои от 22 актьори, 2 режисьори и щатен драматург.

Игралния афиш предлага средно по 4 – 5 постановки на голяма сцена ( в това число 1-2 за деца и юноши) и 1 -2 на камерна сцена. За една календарна година се играят около 110 представления в Благоевград и 40 в турне.

Благоевградският театър е носител на множество престижни награди от национални прегледи и фестивали – за режисура, актьорско майсторство, сценография и музика. През 1996 г. постановката “Майстори” от Р. Стоянов (реж. Бойко Богданов) получи наградата за режисура на Съюза на артистите в България и наградата “Дионисий” – Смолян.

От 1988 г. Драматичен театър “Н. Вапцаров” е организатор и домакин на на ежегоден театрален фестивал. През последните години фестивалът се утвърди под името Международен фестивал БАЛКАНСКИ ТЕАТРАЛНИ ЕВРОПОРТРЕТИ, даващ старт на поредицата пролетни театрални фестивали и пръв предлагащ селекция на най-доброто, създадено през последната година на българска сцена.

Адрес: Благоевград 2700, пл. “Георги Измирлиев” 1.

За информация и билети: 0879 52 37 29 – Билетна каса

ПРОЕКТО-ПРОГРАМА ПРЕЗ МЕСЕЦ ЮЛИ 2018

05.07.2018 г.

/четвъртък/

камерна сцена

начало : 19:00

ДТ „Н. Вапцаров” представя в Благоевград

„ МОЯТА БЕЗГРАНИЧНА ЛЮБОВ…”

по мотиви от „ Пеперудите са свободни” от Л.Герш

сценичен вариант и постановка

Александър Галперин

сценография и костюми – Антония Попова

12.07.2018 г.

/четвъртък/

камерна сцена

начало : 19:00

ДТ „Н. Вапцаров” представя в Благоевград

„ МОЯТА БЕЗГРАНИЧНА ЛЮБОВ…”

по мотиви от „ Пеперудите са свободни” от Л.Герш

сценичен вариант и постановка

Александър Галперин

сценография и костюми – Антония Попова

13.06.2018 г.

/четвъртък /

голяма сцена

начало 19:00 ч.

Младежки театър”Н.Бинев” представя в Благоевград

„ РАЗДЕЛЯМ ДВОЙКИ ПО ДОМОВЕТЕ”

от Тристан Птижирар

режисьор – проф. Здравко Митков


Ръководството на театъра си запазва правото за промени в месечната програма, при получаване на покани и заявки за спектакли в града и други пространства на територията на общината или в турне из страната.